torstai 19. marraskuuta 2015


 

Majakkamessussa 15.11.2015 klo 16


Sunnuntai-iltapäivänä päätin lähteä Kuljuun Majakkamessuun. Oven vieressä olevat kynttilälyhdyt kutsuivat sisään.

 Messu aloitettiin ystävällisellä tervetulotoivotuksella. Laulujen sanat heijastettiin kankaalle. Alkulaulujen jälkeen nuorimmat lapset siirtyivät pyhäkouluun, jossa käytiin läpi raamatunkertomus, leikittiin ja piirrettiin. Kouluikäisille alkoi raamattuklubi. Hienoa, että molemmille ryhmille on aina löytynyt  vetäjä.

Yksi seurakuntalainen luki Raamatun kohdan ja jakoi ajatuksen, jonka oli saanut siitä. Hän oli myös kokenut ihmeellistä apua rukouksiinsa. 
 
Sitten oli saarnan vuoro, jonka aihe oli valvominen - Jeesuksen toinen tuleminen. Valvominen on meille kaikille tärkeää, Kristus on kuollut minun ja sinun syntiesi tähden.

Tuli rukousaika, jolloin laulettiin lauluja, joista pidin. Osa oli vahän uudempia osa vanhempia. Rukousalttarille oli mahdollisuus käydä kirjoittamassa rukousaiheita. Oli myös  mahdollisuus mennä rukouspalvelijan luo hiljaiseen huoneeseen. Papin ja juontajan johdolla   rukoiltiin jätettyjen rukousaiheiden puolesta.

Vähitellen edettiin ehtoollisaikaan, jossa oli mukava nähdä vanhempien ja lasten kulkevan pitkänä jonona kohti alttaria. Messu päätyttyä siirryttiin iltakahville tai teelle. Osa jäi järjestelemään salia, koska seuraavana päivänä sali on sitten kouluruokalana. Arkisin alttari on suojaseinän takana.

 
Siis messusalina toimi Kuljun koulun ruokasali, jonka yksi seinä on avattava. Kalusteina toimivat koulun ruokasalin tuolit ja osa pöydät. Tämä oli yksinkertaista, mutta toimivaa.
 
Päiväkerhotila alttareineen oli sopiva tila pyhäkoululle. Mustikanvarpukimput takkahuoneen pöydillä piristivät ensin sinne kokoontuneita ”raamislaisia”, ja illan päätteeksi kahvittelijoita. Hiljaisen huoneen kynttilät loivat levollisen tunnelman sinne poikenneille. Näistä yksityiskohdista ja kukkakoristeista saa kiittää toimeliasta suntiota.

Majakkamessu sopii kaikenikäisille, on sitten perheellinen tai ei, Lasten äänet ja liikehdintä           tuovat oman tunnelmansa. Me olemme Kristuksen seurakunta ja perhe. On hyvä, että eri ikäisille lapsille on omat ryhmänsä, mutta koko perhe pääsee yhdessä ehtoolliselle.

Papin lisäksi messussa toimi monta maallikkoa eri tehtävissä. Tällä kertaa musiikkiryhmän vetäjänä toimi yksi seurakuntamme kanttoreista. Musiikki oli tällä kertaa mukavan hillittyä  - ei liian kovaäänistä.

Messussa miellyttivät musiikki, puhutteleva seurakuntalaisen sana, papin selkeä sanoma siitä, että Kristus kutsuu meitä jokaista alttarille parannukseen, koska Kristus on kuollut syntiemme tähden. Evääksi sain: ”valvo ja rukoile”.
 
Jarmo Ihatsu
Kuvat: Sonja Meskanen (8.11.2015).

 

torstai 12. marraskuuta 2015


 

 

Köyhyydellä on naisen kasvot


Maailman köyhistä suurin osa on naisia, maailman nälkäisistä kolme neljäsosaa on naisia ja lapsia. Naiset tekevät maailman kaikesta työstä kaksi kolmasosaa, naiset ansaitsevat kaikista tuloista vain 10 %. Vain 1% kaikesta omaisuudesta on naisten omistuksessa. Kehitysmaissa naiset ja tytöt ovat yhteiskunnallisen kehityksen hyödyntämätön voimavara ja siksi naisten toimeentulomahdollisuuksien parantaminen on tärkeimpiä keinoja köyhyyden poistamiseksi

Kun naisten toimeentuloon panostetaan, siitä hyötyy koko perhe. Kaikkialla maailmassa naisilla on yhteinen unelma. Tuo unelma on, että lapset voisivat hyvin ja että lapset pääsisivät kouluun. Kun naisiin investoidaan, siitä hyötyy koko yhteisö.

Miksi naiset?

Oli Naisten Pankin syyspäivillä seuraamassa paneelikeskustelua Miksi naiset? Naisten Pankki on Kirkon Ulkomaanavun hallinnoima rahasto kehitysmaiden naisten tukemiseksi. Naisten Pankki tukee erityisesti naisten pienyrittäjyyttä kyläpankkien ja pienlainojen sekä koulutuksen avulla.

Paneelissa kysyttiin, miksi juuri naisia kannattaa kouluttaa. Somalian presidentiksi pyrkivä terveystieteiden maisteri Fadumo Dayib sanoi: ”Katsokaa minua, opin kirjoittamaan ja lukemaan 14-vuotiaana.” Hän itse on esimerkki siitä, mitä koulutus saa aikaan.

Fadimu kertoi myös, että Somalian parlamentissa naisia on vain 14 %. Näilläkään naisilla ei ole tarpeeksi koulutusta eikä kykyä taistella. ”Tämä on järkyttävää, sillä juuri heidän pitäisi taistella naisten oikeuksien puolesta. Todellisuudessa Afrikka toimii naisten voimin. Siksi naisten kuuluu olla vahvasti esillä poliittisessa päätöksenteossa”, korosti Fadimu.

 
Feminismiä?

Turkkilaistaustainen kansanedustaja Ozan Yanar kertoi olevansa feministi. Hän kertoi tulleensa Suomeen 14-vuotiaana ja hän olleensa ylpeä siitä, että hän tuli maahan, jossa sekä pääministeri että presidentti olivat naisia. Hän korosti keskustelussa sitä, että naisten aseman parantuminen vapauttaa myös miehiä epäreilusta kategorisoinnista. ”Jos mies nähdään vain vahvana leivän tienaajana, se on epäreilua ja alistavaa miehille. Sukupuolten tasa-arvo on myös miesten etu, totesi Ozan.

Pastori Marjaana Toiviainen kiteytti tämän näkökulman eräässä facebook-kannanotossaan: ”Feminismi on kaikkien yhteinen tehtävä. Jotta mies saa olla kaunis, itkeä, jäädä lasten kanssa kotiin, olla herkkä, pitää puutarhatöistä, saada tasa-arvoisen huoltajuuden, harrastaa balettia, mennä terapiaan ennen itsemurhaa, meikata halutessaan. Siksi feminismiä tarvitaan. Ja siihen tarvitaan niin naiset kuin miehetkin mukaan.”

Tasa-arvon toteutuminen on sekä naisten että miesten etu. Sen toteutuminen on myös sitä, että sen oikeuksia tuetaan, joilla oikeuksia ei ole. Siksi naiset.

Auttajan epätoivo

Maailma on yhä pienempi, maantieteellisesti kaukana oleva hätä on meidänkin hätämme. Jokaisen, joka haluaa auttaa, on pakko kysyä itseltään, mitä hyödyttää auttaa, koska maailmassa on tuhansia ja miljoonia köyhiä. Kukaan ei voi muuttaa koko maailmaa. Mutta moni meistä voi muuttaa yhden ihmisen koko maailman, koko elämän, koko todellisuuden. Jos minun elämälläni on väliä, on yhden ihmisen elämällä väliä. Jos yhden ihmisen auttamisella ei ole väliä, ei ole väliä minunkaan elämälläni.

Kehitysmaiden nainen saa ammatin ja toimeentulon itselleen ja perheelleen muutamalla kymmenellä  eurolla. Siksi minun vapaaehtoistyöni on Naisten Pankissa.
 
 
Päivi Aikasalo

torstai 5. marraskuuta 2015





Hyppy

Näin syksyllä vietämme aina kirkoissamme Mikkelinpäivää. Se on omistettu erityisesti lapsille ja enkeleille. Saarnan tekstinä oli Matteus 18:1-6,10. Siinä Jeesus asetti lapsen aikuisten uskon esikuvaksi sanoessaan: ”Totisesti: ellette käänny ja tule lasten kaltaisiksi, te ette pääse taivasten valtakuntaan.”

Meillä seurakunnan päiväkerhossa on eräs ihastuttava Fanni-tyttönen, joka aurinkoisella hymyllään tuo aamuisin päivänpaisteen tullessaan kerhoon. Kerhoon tuojana ja hakijana on isä.
Pois lähtiessä Fanni pyytää isäänsä asettumaan seisomaan alas todella korkeiden ulkorappujen juureen. Itse hän kiipeää ylimmäiselle rappuselle, ja sieltä hän heittäytyy isänsä käsivarsille, jotka ovat valmiiksi ojennettuina ottamaan lasta vastaan. 
Hyppy näyttää hurjalta ja pelottaa meitä aikuisia vierestä katsojia. Mutta isällä on vahvat ja luotettavat kädet, ja hän pitää huolen, ettei lapsi satuta itseään.

Tämä tilanne kuvaa mielestäni juuri sitä, mitä Jeesus tahtoi meille aikuisille kertoa. Lapsen luottamus isäänsä on täydellistä.  Uskaltaisimmeko me kokeilla samanlaista heittäytymistä Hänen varaansa?
Myöskin apostoli Paavali muistuttaa meitä tästä samasta asiasta filippiläiskirjeessään 4:6,7: "Älkää kantako huolta mistään, vaan rukoilkaa sen sijaan kaikkea Jumalalta. Kertokaa Hänelle hätänne älkääkä unohtako kiittää häntä hänen vastauksestaan. Jos teette näin, saatte kokea Jumalan rauhaa , joka on ihmeellisempää kuin mikään, mitä ihmisjärki voi käsittää. Hänen rauhansa pitää teidän ajatuksenne ja sydämenne sellaisina kuin Kristus tahtoo niiden olevan."

Hyvää isänpäivää kaikille isille!
Ritva Mäki
lastenohjaaja