sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

Ylikulutus, ilmastonmuutos ja pakolaisaalto




Suomen Ekumeeninen Neuvosto (SEN) on kirkkojen ja kristillisten yhteisöjen yhteistyöelin. Ekumeenisen neuvoston kevätkokous pidettiin Helsingissä Annankadun Vapaakirkossa. Kevätkokous käsitteli toimintakertomusta ja tilinpäätöstä niin kuin kevätkokouksen kuuluu.
Tämän lisäksi pääsihteeri Heikki Huttunen toi Kevätkokoukseen terveisiä Euroopan kirkkojen konferenssista. Heikki Huttunen kysyi, olemmeko yllättyneitä terroristi-iskuista? Kuvittelimmeko, että voimme rakentaa muurin, jonka ulkopuolella olisivat sodat ja hätä, sisäpuolella hyvinvointi ja vauraus? Emme onnistuneet, oliko se yllätys?

Rajoja on rakennettu myös Euroopan sisälle, on liberaalimpi länsi ja konservatiivisempi Itä- Ja Keski-Eurooppa. On pohjoinen, joka on turvallinen ja etelä, jossa on puutetta. Kuitenkin maailman hätä on yhteinen. Ekumenia on globaali liike, koko kristinusko on globaali liike. Heikki Huttusen mukaan rajoja pitää ylittää, Euroopan kirkkojen on syytä tehdä yhteistyötä Lähi-Idän ja Afrikan kirkkojen kanssa. Tarvitaan yhteistä visiointia.

- Minä jään ihmettelemään, miten pakolaisaalto todella yllätti meidät kaikki. Eikö kukaan miestä osannut lukea merkkejä?
- Jään myös miettimään, millaiseen muutokseen tämä kansojen vaellus meidät kristityt pakottaa. Paitsi jakamaan omastamme, myös katsomaan, mikä on kaikkien kristittyjen yhteinen näky. Kuinka kummalliselta näyttävätkään meidän opilliset keskinäiset kiistamme ja kyvyttömyytemme ratkaista niitä. Mikä murtaisi rajat ja muurit meidän ehtoollisen vietossamme? Murtuihan Berliinin muurikin?

Kevätkokouksen yhteydessä järjestettiin seminaari ”Ilmasto, ihmiset, ympäristö
 
Parhaan saarnan tuossa seminaarissa piti Ville Niinistö, entinen ympäristöministeri. Hän kertoi, että hänelle pyhiä paikkoja ovat kirkot ja luonto. Luonnossa voi ihminen tuntea oman pienuutensa ja oman paikkansa maailmassa.

Erityisesti Ville Niinistön viesti oli, että pahiten maapalloa uhkaa ilmastonmuutos ja ylikulutus. Maailman konflikteistakin osa johtuu ilmaston muutoksesta. Muuttuva ilmasto aiheuttaa nälänhätää ja konflikteja vähenevistä resursseista. Ilmastonmuutos on pakolaisongelmien taustalla ja se on lisäämässä köyhien valtioiden haurautta.

- Elokuun puolivälissä maapallolla olemme kuluttaneet loppuun uusiutuvat luonnonvarat. Loppuvuosi on ylikulutusta.
- Juuri tänään, sunnuntaina 17.4. me suomalaiset olemme kuluttaneet oman osuutemme maapallon luonnonvaroista, meille kaikki loppuvuoden kulutus on ylikulutusta. Huh.

Ville Niinistön viesti oli, että meidän pitäisi oppia arvostamaan myös sitä hyvää, mille ei voi antaa hintaa. Tällainen arvo on esimerkiksi puhdas luonto.
- Hyvinvointia voi saavuttaa myös ekosysteemin kunnioittamisen kautta, ympäristön kunnioitus tuo työtä ja kiertotalous on osa ongelman ratkaisua. Esimerkiksi puhtaaseen veteen liittyvä teollisuus on suomalainen vientivaltti. Voimme viedä vedenpuhdistustekniikkaa. Tarvitaan sekä poliittisia päätöksiä, mutta myös ihmisten omaa halua tehdä asioita toisin. Näin Ville Niinistö.

Ei ole ihme, että seminaarin teemoina olivat pakolaiskysymykset ja ympäristö. Miten tämän kaiken edessä olo on kuitenkin niin voimaton? Mutta toivottomuudelle ei saa antaa valtaa. Asiat voidaan muuttaa, meidän ihmisten teoilla ja valinnoilla. Rukoile ja tee työtä, on oikea vastaus tähänkin.
Katolista kirkkoa edustanut Veli Gabriel Salmela muistutti, että Äiti Teresan mukaan köyhyydellä on yksi ja ainut syy: " Ne, joilla on, eivät anna niille, joilla ei ole."

Kuvat ja teksti: Päivi Aikasalo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti